2013-03-29 13:28:35• hírek • Póti Orsolya

Hamarosan kezdetét veszi a rendhagyó oktatási hét

Az éves tanterv szerves részeként idén is megrendezésre kerül a tavaly bevezetett „Iskola másként" hete, de a 2012/2013-as tanévtől új név alatt folytatódik a rendhagyó oktatási hét.

Noha nem lesz sem óra, sem tanítás, a részvétel kötelező tanárnak és diáknak egyaránt az április 1-5. között megrendezésre kerülő „Tudj többet, légy jobb" elnevezésű rendhagyó oktatási héten, melynek keretében a tanulmányi kirándulásoktól kezdve a múzeumlátogatásokon át egészen a sportrendezvényekig és vetélkedőkig sok egyéb program megszervezésre kerül.

A rendhagyó oktatási hét programtervezetét az iskolák február közepéig kellett leadják a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség vezetőinek, a tervezet jóváhagyását követően pedig elkezdődött a programok szervezése a tanintézményekben.

Szatmárnémeti három magyar tannyelvű iskolája - a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, a Református Gimnázium és a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum - is mindenből kiveszi majd a részét, hiszen sporteseményekre, kulturális és szórakoztató rendezvényekre, vallásos eseményekre, különféle előadásokra és vetélkedőkre kerül sor és a várva várt kirándulások sem maradnak el.

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban a rendhagyó oktatási héten kiemelt szerepet kapott az irodalom, hiszen számos irodalmi előadás várja a diákokat és tanárokat. A főgimnázium az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesülettel karöltve április 4-én rendezi meg a Szatmári Irodalom Napját, amelynek keretében előadásokat tartanak a Kölcsey dísztermében. Szerdán és pénteken Halmosi Sándor költővel kerül sor kerekasztal-beszélgetésre, pénteken pedig Vári Attila íróval is találkozhatnak a diákok, és sor kerül a nagy versmondásra is.

Érdekesek lesznek a Partiumi Egyetem képviselőinek előadásai: többek között a médiáról, az egészségügyről beszélnek az előadók. A mentorprogram keretében első alkalommal kerül megrendezésre a Vidám Szendvicsek Versenye, amelynek során a felső osztályos diákok és a kicsik közösen készíthetik el a legkülönlegesebb szendvicseket.

A rendhagyó oktatási héten az ovisok az iskolába látogatnak, az előkészítősök és az elsősök pedig az óvoda udvarában ültetnek majd virágot az óvodások segítségével. Sor kerül egy olyan napra is, amikor az iskolások a Szamosdobi Szeméttelepen néznek körül, egy másik napon pedig Alsóhomoródra utaznak, ahol kézműves foglalkozásokon vesznek részt.

A Kölcseyben tavaly is megrendezték a nagy közös versmondást

A Hám János Római Katolikus Teológia Líceumban a Tudj többet, légy jobb" hét iskolai szintű kirándulással veszi kezdetét, április 3-án pedig megrendezik a sportnapot, melynek keretében diákok, tanárok és szülők mérhetik össze ügyességüket számos sportágban.

Az elmúlt évhez hasonlóan a teológiai líceum a rendhagyó hét keretében szervezi meg a Hám János Napokat, amely rengeteg érdekes és szórakoztató programmal várja az iskolaközösséget. A Hám János Napok programjai a környezettudatos viselkedés jegyében zajlanak. A csütörtöki napon Márk-Nagy János (EKE), Szodorai-Parády Farkas (Bat-Conservation) valamint Csirák Raymond (MTVA) tartanak előadásokat, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A pénteki napi folytatásban Dr. Egyed Péter egyetemi tanár előadását hallgathatják meg, majd a IX-XII. osztályos diákok a hagyományos műveltségi vetélkedő keretében mérhetik össze a környezetvédelem, újrahasznosítás témakörében szerzett tudásuk. A kisebbek (I-IV. illetve V-VIII. osztályosok) ez alatt az idő alatt játékos vetélkedőn, fonóházban, kézműves tevékenységekben vehetnek részt.

Az iskola minden évben díjazza, Pax ösztöndíjban részesíti a legtehetségesebb, legeredményesebb tanulókat. Az ösztöndíjak ünnepélyes átadása mellett a pénteki nap programjában meglepetéskoncert is szerepel: a Minestrone Band zenekar fellépése, az egész rendezvényt pedig a (többek között) a Hám János diákjaiból alakult Phoenix együttes koncertje zárja.

A Refisek tavaly Nagyszalontán jártak

A Református Gimnáziumban is zajlik az élet a jövőhéten. Előadások, kirándulások, különféle foglalkozások és zenés programok várják a diákokat és a tanárokat négy napon keresztül.

Kedden többek között üzemlátogatásra és mentorprogramra kerül sor, zene-bona lesz Csabcsyval, valamint megemlékeznek a református tanárokról a szatmárnémeti vasút-melletti református temetőben. Szerdán Fazekas Lóránd tart vetítést a madarakról, majd Őry-Pákai Franciskával társasjátékozhatnak a IX-XII. osztályos diákok.

A különleges hét keretében rendhagyó osztályfőnöki órákra is sor kerül, melynek meghívottja Sandulescu Simona, a rendőr-felügyelőség munkatársa lesz. Szintén szerdán kerül sor reneszánsz délutánra Rédai Gabriella tanárnővel, csütörtökön pedig Dr. Egyed Péter tart előadást a 21. századi református szellemiségről.

Az említett programokon kívül kézműves foglalkozásra, várostörténeti sétára, irodalmi barangolásra, filmvetítésre és sportvetélkedőkre kerül sor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: